Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná
Prešov

Najlepšia mačanka je od školskej kuchárkyVytlačiť
 

Súťaž vo varení šarišskej „mačanky“ bola už po štvrtýkrát súčasťou Dní mesta Prešov. Zvíťazila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov.

Najlepšia mačanka je od školskej kuchárkyGastronomické podujatie, ktoré organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Prešov, je súčasťou Dní mesta Prešov už štyri roky. Je oslavou „mačanky“ - šarišského jedla, ktoré, ako sa vraví, nemá recept,  pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Aj preto je súťaž vo varení tohto jedla zaujímavým rébusom, kde rozhodujú individuálne chute.

V Prešove preto o víťazovi rozhodujú nielen odborníci, ale možnosť ovplyvniť poradie majú aj laici z radov verejnosti.

Úlohou každého súťažiaceho kuchára je pripraviť päť litrov mačanky. Tú potom ochutnáva porota zložená z profesionálnych kuchárov a následne aj verejnosť - za symbolický poplatok dostane každý hodnotiaci laik tri žetóny, a po ochutnaní všetkých súťažných mačaniek, ich môže rozdeliť trom najchutnejším.

Najlepšia mačanka je od školskej kuchárkyV tomto štvrtom ročníku bol rekordný počet súťažiacich - až 22. Najchutnejšiu mačanku tentoraz navarila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov. Tá zvíťazila v hodnotení laickej poroty, kde bolo ďalšie poradie nasledovné:  

  • 2. Dávid Kurták (Súkromná SOŠ Michalovce)
  • 3.  Matúš Paľa (Vývarovňa u Šotíka Prešov)

Odborná porota v zložení Marián Pšak, Marián Miščík a Ing. Anton Kubík sa vo svojom hodnotení zhodla na poradí

  1. Matúš Paľa (Vývarovňa u Šotíka Prešov)
  2. Samuel Čech (Stredná odborná škola gastronómie a služieb SDH 3,  Prešov)
  3. Ján Gáll (Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov)

Ako sa varí mačanka (jeden zo stoviek receptov):

Suroviny: 
  • slanina
  • „šmalec“ (bravčová masť)
  • hladká múka
  • mlieko
  • huby (mrazené, alebo sušené)
  • kapusta
  • jucha (šťava z kyslej kapusty)
  • vegeta
  • soľ
Postup:

Slaninu narežeme na menšie kocky, opražíme, prípadne pridáme aj „šmalec“. Prisypeme huby (sušené najprv osobitne uvaríme a tiež narežeme na menšie kúsky), po prehriatí dáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a spolu opražíme. Masa nesmie byť „suchá“, ale mierne tekutá. Po opražení múky zalejeme mliekom, pozor, bude nám to hustnúť, takže treba stále miešať a prilievať mlieko, až kým nemáme akurátnu konzistenciu.

Dochutíme na drobno posekanou kapustou, vegetou, soľou. Kto má rád kyslejšie, môže mačanku dochutiť aj juchou - šťavou z kyslej kapusty.


 
 
ÚvodÚvodná stránka